Ψυχοθεραπεία: Το καλύτερο δώρο για τον εαυτό μας

4.8/5 - (5 votes)

Στο άκουσμα της λέξης “ψυχοθεραπεία” πολλοί είναι εκείνοι που θα το βάλουν στα πόδια και θα διστάσουν να κάνουν το πρώτο βήμα. Και οι αιτίες για αυτό, λίγες δεν είναι.
Ένας λόγος, είναι η κουλτούρα και η αντιμετώπιση της κοινωνίας που στιγματίζει όσους αναζητούν ψυχική υποστήριξη, ακόμη και αν το φαινόμενο μοιάζει να εξαλείφεται, παίζει μεγάλο ρόλο το ατομικό περιβάλλον του καθενός. Ένας άλλος λόγος, είναι και πάλι η μη επαρκείς γνώσεις για τη διαδικασία, υπό διαφορετικό πρίσμα αυτή τη φορά, με τέτοιο τρόπο ώστε να αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς θα καταφέρουμε να ταιριάξουμε και να εμπιστευτούμε έναν άγνωστο, και πώς θα καταπολεμήσουμε την αρχική αμηχανία. Άλλοι πάλι, την αποφεύγουν γιατί φοβούνται να έρθουν αντιμέτωποι με όσα θα ανέβουν στην επιφάνεια, και τις αλλαγές που θα φέρουν οι ανακαλύψεις στη ζωή τους, καλώντας τους πολλές φορές να λάβουν καθοριστικές αποφάσεις.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντος, είναι φυσικά η έλλειψη οικονομικών πόρων, και αυτό το mediasoup.gr δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, παρά να επισημάνει ότι για τους φοιτητές, παρέχονται υπηρεσίες υποστήριξης από την πανεπιστημιακή μέριμνα, ενώ διάφορα κέντρα και ΜΚΟ προσφέρουν επίσης συνεδρίες εντελώς δωρεάν μέχρι έναν αριθμό, ή συνεδρίες πολύ χαμηλού κόστους. 

Ό,τι ωστόσο κι αν είναι αυτό που σε κρατάει πίσω, εμείς θέλουμε να σε ωθήσουμε να το ξεπεράσεις. Μπορείς αν θέλεις, να έρθεις σε επαφή με άτομα που έχουν κάνει ή κάνουν ψυχοθεραπεία, να μοιραστείς τον προβληματισμό σου και να ρωτήσεις τη γνώμη τους. Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι θα σου πουν, πως είναι η καλύτερη επένδυση που έκαναν στον εαυτό τους! Ας δούμε 5 σημεία-τομείς, που βελτιώνονται με την ψυχοθεραπευτική παρέμβαση. 

  1. Ουσιαστική σύνδεση με τον εαυτό μας
  Πώς να πολλαπλασιάσετε ένα φύλλο δάφνης

Απευθυνόμενοι στο κέντρο ψυχοθεραπείας Αυτογνωσία και οποιοδήποτε ιδιωτικό ή δημόσιο κέντρο, αποκτάμε καλύτερη αυτοσυνειδητοποίηση, δηλαδή είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε ουσιαστικότερα τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας. Αυτό έχει σαν επακόλουθο, να ανακαλύψουμε τι κατευθύνει τις διάφορες αντιδράσεις μας, και να τις βελτιώσουμε εφόσον χρειάζεται. 

  1. Στοχευμένη Αντιμετώπιση Προβλημάτων

Μπορεί να μην είναι υποχρεωτικό κάποιο επικείμενο πρόβλημα για να οδηγηθούμε στο κατώφλι του ψυχοθεραπευτή, είναι όμως αρκετά σύνηθες. Μέσω της ψυχοθεραπείας μαθαίνουμε εργαλεία και στρατηγικές, και αναπτύσσουμε δεξιότητες, όλα προσαρμοσμένα στη δική μας σύνθεση, για να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικότερα τις δυσκολίες που μας παρουσιάζονται. 

  1. Καλύτερες Διαπροσωπικές Σχέσεις

Εφόσον η σχέση μας με τον ίδιο τον εαυτό μας βελτιώνεται και εναρμονίζεται, είναι φυσικό επόμενο αυτό να αντανακλάται γενικότερα σε όλες μας τις σχέσεις. Η αυτογνωσία και οι δεξιότητες επικοινωνίας, δημιουργούν το κάδρο για ικανοποιητικές και υγιείς σχέσεις, που μας ταιριάζουν περισσότερο.

  1. Καλύτερη Ψυχική Υγεία

Μία ζωή με λιγότερες ανησυχίες, προβλήματα, χωρίς να κυριαρχεί το άγχος ή να ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάθλιψης, είναι σαφώς μια ζωή που έχουμε με καλή ψυχική υγεία, και συνεπώς με καλύτερο βιοτικό επίπεδο. 

  1. Ανθεκτικότητα

Τέλος, το μεγαλύτερο όφελος που προσφέρει η ψυχοθεραπεία, και ένας κοινός στόχους για ένα μεγάλο μέρος όσων την αναζητούν, η ανάπτυξη προσωπικής-ψυχικής ανθεκτικότητας: Αποκτάμε δηλαδή την ικανότητα, να μην παραδινόμαστε στο έλεος των συναισθημάτων μας ή των εκάστοτε δυσμενών συνθηκών, και να ανταποκρινόμαστε στις πιέσεις και τις προκλήσεις της ζωής με σύνεση και αποτελεσματικότητα. 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

όταν μια γυναίκα απατά

Πώς να κάνετε το μάτι να σταματήσει να παίζει

πώς να καθαρίσετε το ασήμι