Η άνοδος των παιχνιδιών στρατηγικής σε πραγματικό χρόνο: Αναμειγνύοντας τη διασκέδαση με την τακτική 

4.7/5 - (3 votes)

Το τοπίο στον κλάδο του gaming βιώνει μία συνεχόμενη αύξηση στη δημοτικότητά του και για αυτόν το λόγο, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη παιχνιδιών που εξελίσσονται σταθερά. Μία από τις κατηγορίες παιχνιδιών μάλιστα, που έχουν αγαπηθεί σε μεγάλη κλίμακα από τους gamers, είναι τα παιχνίδια στρατηγικής σε πραγματικό χρόνο. Οι λόγοι για τους οποίους είναι τόσο δημοφιλή, είναι επειδή προσφέρουν ένα ευχάριστο περιβάλλον ανταγωνισμού, ενώ ταυτόχρονα απαιτούν τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων. 

Επιπροσθέτως, τέτοιου είδους παιχνίδια χαρακτηρίζονται για το μεγάλο επίπεδο δυσκολίας, αφού για να φτάσει κάποιος ψηλά, πρέπει να αφιερώσει αρκετές ώρες σε αυτό. Μέσα από το παρακάτω άρθρο θα εμβαθύνουμε στα παιχνίδια στρατηγικής, ρίχνοντας μία ματιά στο παρελθόν τους και αναλύοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ενώ στο τέλος θα συζητήσουμε και για το μέλλον τους.  

Τι είναι τα παιχνίδια στρατηγικής σε πραγματικό χρόνο; 

Τα παιχνίδια στρατηγικής σε πραγματικό χρόνο, ανήκουν στο γενικότερο κλάδο των παιχνιδιών στρατηγικής. Το βασικό χαρακτηριστικό τους, είναι ότι οι παίκτες έρχονται αντιμέτωποι μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο. Σε αυτά τα παιχνίδια, η επίτευξη της νίκης έρχεται μέσω της έμφασης στη σκέψη και το σχεδιασμό τακτικών και όχι λαμβάνοντας απευθείας δράση. 

Τα συνηθισμένα χαρακτηριστικά που εντοπίζει κάποιος σε αυτά τα παιχνίδια, είναι τα κτίρια, οι τεχνολογίες, οι οικονομικοί πόροι και οι μονάδες στρατού. Με το ξεκίνημα του παιχνιδιού, ο παίκτης διαθέτει τα παραπάνω και λαμβάνει αποφάσεις για να εξουδετερώσει τον αντίπαλό του, ο οποίος διαθέτει και αυτός τα δικά του. Το πρώτο παιχνίδι στην κατηγορία ήταν το Dune II, το οποίο κυκλοφόρησε το 1992. Επιπλέον, στο Dune II είναι που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ο όρος «παιχνίδι στρατηγικής σε πραγματικό χρόνο». 

Τα παιχνίδια αυτά είναι αγαπητά σε πολύ κόσμο, αλλά η αλήθεια είναι ότι χαρακτηρίζονται από μεγάλο δείκτη δυσκολίας. Για να φτάσει δηλαδή κάποιος σε υψηλό επίπεδο, χρειάζεται να αφιερώσει αρκετές ώρες πίσω από την οθόνη. Σε αντίθεση με διαφορετικές μορφές διασκέδασης, όπως για παράδειγμα το πόκερ, στο οποίο το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος είναι οι κανονισμοί και οι στρατηγικές.  

Η τρέχουσα κατάσταση στον κλάδο 

Στη σημερινή εποχή, το τοπίο στον κλάδο είναι πολύ πιο εξελιγμένο σε σύγκριση με τα πρώτα παιχνίδια που εμφανίστηκαν. Παρόλα αυτά, τα βασικά χαρακτηριστικά έχουν διατηρηθεί, κάτι που σημαίνει ότι για να κερδίσει κάποιος σε αυτά, πρέπει να είναι καλός στη λήψη αποφάσεων. Αυτό που έχει αλλάξει όμως, είναι τα γραφικά και το gameplay του παιχνιδιού. Επίσης, τα παιχνίδια έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ, που πλέον απαιτούν από τον παίκτη να γνωρίζει το παιχνίδι σε βάθος. 

  Πώς να μάθετε αγγλικά ενώ κοιμάστε

Μεταξύ των πιο διάσημων παιχνιδιών φιγουράρουν αρκετά γνωστά παιχνίδια. Ξεκινάμε με το Lord of the Rings: Battle for Middle-Earth, που αποτελεί ένα παιχνίδι βασισμένο πλήρως στην ομώνυμη ταινία του Άρχοντα των δαχτυλιδιών. Επιπρόσθετα, το StarCraft αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά παιχνίδια όλων των εποχών. Παρόλα αυτά, ίσως το κορυφαίο παιχνίδι στο συγκεκριμένο είδος, στη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι το Age of Empires 2. Στο Age of Empires 2, οι παίκτες καλούνται να διοικήσουν ένα ιστορικό έθνος και να φτιάξουν από το τίποτα μία ανεπτυγμένη πόλη. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουν τη δύναμη της πόλης τους, ώστε να καταστρέψουν τις πόλεις των αντιπάλων τους. 

Το μέλλον των παιχνιδιών 

Ο κόσμος έχει αποδείξει ότι αγαπάει αρκετά το συγκεκριμένο είδος παιχνιδιών και η απόδειξη είναι ότι υπάρχουν στο προσκήνιο εδώ και 30 χρόνια. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, αναμένεται να συνεχίσουν να μας απασχολούν για αρκετό καιρό και στο μέλλον. Μία από τις βασικότερες εξελίξεις που αναμένεται να δούμε, αφορά στην κατασκευή παιχνιδιών με έμφαση στην περιγραφή και την πλοκή του παιχνιδιού. Είναι αλήθεια ότι αυτά τα παιχνίδια βασίζονται στη στρατηγική, αλλά οι κατασκευαστές πρόκειται να εστιάσουν στα αφηγηματικά στοιχεία και στην πλοκή, ώστε να προσφέρουν μία πιο ευχάριστη εμπειρία για τους παίκτες. 

Συμπέρασμα 

Τα παιχνίδια στρατηγικής σε πραγματικό χρόνο αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια για gaming. Ο βασικός λόγος που τα κάνει τόσο ενδιαφέροντα είναι το γεγονός ότι για να επιτευχθεί η νίκη, ο παίκτης πρέπει να λάβει στρατηγικές αποφάσεις και να κινηθεί με τακτική. Τα παιχνίδια αυτά πρωτοεμφανίστηκαν το 1992 και έκτοτε ανεβαίνουν συνεχώς σε δημοτικότητα. Στη σημερινή εποχή, υπάρχει σωρεία παιχνιδιών αυτής της κατηγορίας, με το πιο δημοφιλές να είναι το Ages of Empires 2. Τέλος, η αφοσίωση του κόσμου σε αυτά τα παιχνίδια είναι τόσο μεγάλη που το μέλλον τους φαίνεται λαμπρό. Μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις που μπορούμε να περιμένουμε στον κλάδο, αφορά στην ανάπτυξη των αφηγηματικών στοιχείων των εν λόγω παιχνιδιών. 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πώς να κάνετε το σπίτι σας ασφαλές και λειτουργικό 

πώς να απαλλαγείτε από τα μυρμήγκια

πώς να θέσετε το κλιματιστικό σε θερμή λειτουργία